Schutz

Het dorpje Schutz is gelegen in de Vulkaan-Eifel en telt nog geen 150 inwoners. U kunt er ongestoord van uw rust en de natuur genieten. www.schutz-vulkaaneifel.de.

In het dorp zelf zijn geen winkels, maar enkele kilometers richting Daun vindt u een supermarkt en een bakker. In Daun zelf vindt u restaurants, kleding winkels, soms een kleine markt met regionale producten en supermarkten. Voor verdere informatie over Daun:  http://www.ferienregion-daun.de/ ) 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Eifel is het oostelijke deel van het middelhoog plateau Eifel-Ardennen. Het ligt ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn (zie het kaartje hierboven). Het grootste deel ligt in Duitsland, een klein deel ligt in België, in de Oostkantons. Het Duitse deel van Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Het hoogste punt is de Hohe Acht met 747 meter.

 De Vulkaan-Eifel is een deel van het Rijnlands leisteenplateau, een laaggebergte dat ook de Ardennen, het Sauerland, de Hunsrück en de Taunus omvat. Het dankt zijn naam aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd. Ook vandaag kunnen nog duidelijke sporen gezien worden onder de vorm van kraters, natuurlijke gassen, lavaformaties en maaren, meren in kraters gevormd door explosief vulkanisme.

Vanaf het Tertiair was er veel vulkanische activiteit. De laatste uitbarstingen dateren van slechts ongeveer 10.000 jaar geleden. De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een hot-spot, die nog actief is: het oppervlak stijgt elk jaar nog met 1 à 2 mm. Tussen de uitbarstingen zaten in het verleden telkens 10.000 à 20.000 jaar relatieve rust, wat ruimte openlaat voor de suggestie dat de Vulkaan-Eifel in de toekomst weer actief kan worden.

 Verder staan in de Vulkaan-Eifel veel bijzondere bouwwerken uit de KeltischeRomeinseMiddeleeuwse en latere periodes.

 In de plaats Wallenborn is een koudwater-geiser te vinden met de naam Wallende Born.

 De ligging van de Vulkaaneifel loopt ongeveer gelijk met de vulkaanband van de west-Eifel. Op een strook van ca. 30 km breed en ca 50km lang hebben wetenschappers ongeveer 350 eruptiecentra kunnen vaststellen. In het landschapsbeeld vallen vulkanische landvormen als maren of kegelvormige heuvels op.

 Bron: wikipedia

 

Burberg

Het huis ligt aan de rand van het dorp aan de voet van de Burberg.

Wandelen

De tuin grens aan één van de vele wandelroutes. www.eifel.info/wandelen.htm , www.traumpfade.info en www.eifelsteig.de voor informatie over wandelroutes.

De Maaren (Vulkaanmeertjes)

In de directe omgeving bevinden zich meertjes waar u heerlijk in kunt zwemmen. De temperatuur van het water is aangenaam en opmerkelijk schoon.

Manderscheid

Het toeristische dorp Manderscheid ligt ongeveer 10km van Schutz. Hier vindt u verschillende terrasjes en eetgelegenheden. Manderscheid is beroemd om zijn burcht.